ГоловнаНовиниНадалі так бути не повинно

Надалі так бути не повинно

 
У вівторок, 28 лютого, в Національній інформаційній агенції Укрінформ за ініціативою Асоціації ветеранів спорту України (АВСУ) пройшла, на наш погляд, цікава й дуже своєчасна прес-конференція, яка зібрала разом чимало видатних атлетів і тренерів країни, які мають величезні заслуги у світовому спорті. Що ж привело сюди літних і шанованих у країні людей? Чим викликано таке щире бажання відверто поспілкуватися з представниками ЗМІ? З якими проблемами зіткнулися сьогодні АВСУ та її величезний волонтерський загин?
 
Вичерпні відповіді на ці та інші болючі питання, що хвилюють ветеранів спорту Україні сьогодні, дали присутнім чемпіони та призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи заслужені майстри спорту – Григорій Крисс, Володимир Іванов, Сергій Фесенко, Богдан Макуц, а також керівники АВСУ – Віктор Ткаченко, Віталій Ігнатенко, Анатолій Стукін та інші. Розмова вийшла відверта, гостра й украй непроста. Зараз наша країна і суспільство переживають, без сумніву, найдраматичніші часи в сучасній історії. Але вони ні в якому разі не виправдовують безвідповідальну і, на мій погляд, глибоко помилкову позицію з боку Міністерства молоді та спорту України по відношенню до ветеранського спортивного руху та його головної громадської організації – Асоціації ветеранів спорту України. Створена у 2011 році вона об’єднує сьогодні майже півсотні членів (юридичних осіб) і понад 60 тисяч ветеранів фізичної культури та спорту по всій країні. Це надзвичайно впливовий і дієвий волонтерський загін, без якого неможливо уявити сучасний спортивний та олімпійський рухи України. Все найкраще, здобуте за довге спортивне життя, заслужені ветерани безкорисно віддають діткам і молоді з надією, що їм вдасться не тільки покращити їх досягнення, а й досягти в спорті ще більшого.  
 
До 2015 року відносини між керівництвом галузевого Міністерства та АВСУ були добрими й шановними, як і належить справжнім партнерам, що опікуються однією справою. За цей час спортсмени-ветерани завоювали сотні нагород на різних міжнародних змаганнях, включаючи Всесвітні та Європейські Ігри, чемпіонати світу та Європи серед ветеранів із різних видів спорту. Майже все в цих відносинах зламалося після появи в галузі нового міністра Ігоря Жданова і його «реформаторської» команди – прохолодне і неприязне ставлення до себе з їхнього боку в АВСУ відчули відразу. З кожним наступним днем ці відносини лише погіршувалися. І сьогодні, ігноруючи 22 статтю Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та Угоду про співпрацю між АВСУ і головним спортивним відомством України, Міністерство молоді і спорту України по суті самоусунулось від повноцінної співпраці з Асоціацією ветеранів спорту України.
 
Миритися з таким положенням справ у шанованій організації не бажають. І як показала прес-конференція в Укрінформі – не будуть! Про свій біль, розчарування і надію майже 100 ветеранів спорту, чемпіонів та призерів Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи, багатьох інших міжнародних змагань відверто розповіли в відкритому листі Прем’єр-міністру України В. Гройсману, сподіваючись на його підтримку і рішучі дії.
 
А вони, на мій погляд, дуже необхідні не тільки ветеранському спортивному руху, а й усій нашій спортивній галузі України!
 
Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України

Популярні новини