ГоловнаНовиниУперше в олімпійському статусі

Уперше в олімпійському статусі

25-30 жовтня в Лінці (Австрія) пройде 23-й чемпіонат світу з карате. В турнірі, який проводить Всесвітня федерація карате (WKF),візьмуть участь 2500 спортсменів зі 130 країн. В програмі – змагання в куміте (двобої) та ката (комплекс вправ), в індивідуальному та командному розрядах.

Нагадаємо, що в серпні 2016 року на 129-й сесії Міжнародного олімпійського комітету в Ріо-де-Жанейро карате включили до програми літніх Олімпійських ігор 2020 року в Токіо. І чемпіонат світу в Лінці стане першим таким турніром у новому, олімпійському статусі карате.

Серед учасників чемпіонату буде й національна збірна України, яка зі створенням у 2010 році Української федерації карате (УФК) не пропускає жодного чемпіонату Європи і світу. В Лінці в їїскладі19 спортсменів з п’яти регіонів країни.

У ката Україну представлятимуть одесити Анна Крещенко й Микита Тюх, а також жіноча команда: Анна Яцкова (Житомирська обл.), Анастасія Білюк, Катерина Бігич (обидві – Київ). У жіночому куміте: Катерина Крива (-50 кг, Львів), Анжеліка Терлюга (-55 кг, Одеса), Аніта Серьогіна (-61 кг, Іллічівськ), Ірина Камінська (-68 кг, Львів), Анастасія Степашко (68+ кг, Одеса). В чоловічому куміте: Олег Філіпович (-60 кг, Львів), Валерій Степанчук (-67 кг, Одеса), Станіслав Горуна (-75 кг, Львів), Валерій Чоботар (-84 кг, Чернівці), Тарас Герчук (84+ кг, Львів). Також у чоловічій команді виступатимуть: Ілля Нікулін, Ярослав Горуна (обидва – Львів), Костянтин Цимбал (Київ) та Євген Мотовілін (Чернівці). Головний тренер команди – Антон Нікулін.

Протягом сезону-2016 українські каратисти добились серйозних успіхів на етапах Прем’єр-ліги. В активі Катерини Кривої – 2 срібні та 3 бронзові медалі, у Анастасії Степашко – 1 золото та 1 бронза, у Анжеліки Терлюги – 1 срібло та 2 бронзы, у Аніти Серьогіної – 1 срібло та 1 бронза, у Ірини Камінської – 1 бронза. Олег Філіпович та Валерій Чоботар вибороли по 2 бронзові медалі. Також на рахунку наших команд медалі Кубка світу в Ласко (Словенія) – золото у жінок та бронза у чоловіків.

Відзначимо, що на попередньому чемпіонаті світу 2014 року в Бремені (Німеччина) українські спортсмени вперше в історії вибороли медалі дорослих чемпіонатів світу: Станіслав Горуна та Ірина Зарецька стали бронзовими призерами. Щоправда, одеситка Ірина Зарецька незабаром перейшла до збірної Азербайджану та виграла для неї золото Перших Європейських ігор 2015 року в Баку.
Тому президент Української федерації карате (УФК) Сергій Левчук разом із стримано-оптимістичним прогнозом на одну–дві медалі в Лінці висловив побоювання, що провідні українські майстри карате знову стануть об’єктом полювання з боку закордонних федерацій. «Ми не хотіли б стати інкубатором з виробництва кадрів для інших країн, – поскаржився президент УФК. – Проте ситуація, яка сьогодні склалася в українському спорті під керівництвом інертних чиновників, залишає надто обмаль можливостей для того, щоб зацікавити та утримати наших кращих спортсменів».

Кажучи про підготовку збірної до турніру в Лінці, Сергій Левчук відзначив повну прозорість формування команди на основі затверджених УФК критеріїв (чемпіони України, призери чемпіонатів світу та Європи, переможці та призери етапів Прем’єр-ліги). Це виключає можливість будь-яких конфліктів та звинувачень в суб’єктивності відбору.

«УФК сьогодні являє собою європейську модель спортивної федерації, яку пропонує запровадити в проекті нового закону про спорт, що був внесений до Верховної Ради, – каже Сергій Левчук. – На нашу користь зіграв той чинник, що карате в попередні часи довго було під забороною. Ми не обтяжені ніякими ностальгічними згадками про славетні колишні часи та розвиваємося виключно в системі координат сучасного спорту».

Змагання в Австрії пройдуть у комплексі TipsArena Linz, що вміщує 6 тис. глядацьких місць.

Чемпіонати світу з карате проводяться з 1970 року. Всесвітня федерація карате (WKF) була заснована в 1990 року як наступниця Міжнародної спілки карате (IKU) та Всесвітньої спілки організацій карате-до (WUKO). Президент  WKF – Антоніо Еспінос (Іспанія). Штаб-квартира знаходиться в Мадриді. WKF було офіціально визнано Міжнародним олімпійським комітетом, та після трьох спроб в 2016 році карате отримало олімпійський статус.

Українська федерація карате (УФК) заснована в 2009 році. В 2011 році вона стала офіційним представником WKF в Україні. Сьогодні УФК поєднує понад 100 клубів у 21 регіоні країни. В активі українських каратистів перемоги та призові місця на дорослих та молодіжних чемпіонатах світу та Європи, на етапах Прем’єр-ліги й інших престижних міжнародних турнірах. Президент УФК – Сергій Левчук. Сайт: http://wkf.com.ua.

Ігор Левенштейн,
голова Комітету зі ЗМІ
і зв’язкам з громадськістю УФК, член  AIPS та АСЖУ,
Олександр Хілюков,
заступник головного редактора сайту АСЖУ,
член AIPS і АСЖУ
 

Популярні новини