ГоловнаНовиниКарате – олімпійський вид спорту!

Карате – олімпійський вид спорту!

Київ, 3 серпня. Довгоочікувана щаслива новина для всього світового карате прийшла з Ріо-де-Жанейро, де напередодні відкриття XXXI літніх Олімпійських ігор працює 129-я сесія Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

Сесія МОК ухвалила рішення про включення до програми літніх Олімпійських ігор 2020 року в Токіо п’ятьох нових видів спорту, це бейсбол/софтбол, карате, серфінг, скелелазіння та скейтбордінг.

Ще зранку представники карате почали вітати одне одного з видатною подією у соцмережах. Проте офіційна інформація з’явилася на сайтах МОК та Всесвітньої федерації карате (WKF) о 23.00 за Києвом.

Нагадаємо, що WKF почала боротьбу за потрапляння до програми Олімпійських ігор ще 2005 року. Тоді йшлося про Ігри 2012 року в Лондоні. Потім була ще спроба відносно Ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро (2009), але також невдала. Проте керівництво WKF та вся світова родина карате не втрачали оптимізму та енергії. Мета стала ближчою у вересні минулого року, коли Оргкомітет ОІ-2020 у Токіо представив МОК список з п’яти видів спорту щодо включення до програми Ігор. Тоді ж з’явилася інформація про наміри МОК включити всі п’ять видів до олімпійської програми, збільшивши кількість учасників Ігор-2020 на 474 атлети, а кількість комплектів нагород – на 18.

На Іграх в Токіо змагання по карате пройдуть в ката (2 комплекти нагород, по 10 учасників серед чоловіків та жінок) та куміте (6 комплектів нагород, по 10учасників в трьох вагових категоріях серед чоловіків та жінок). Загалом на татамі в Токіо вийдуть 80 кращих спортсменів світу. Впевнені, що серед них будуть українці. 
Надання карате олімпійського статусу є визнанням світової популярності та масовості карате, а також ролі WKF, яка сьогодні об’єднує 193 національні федерації.

Президент WKF Антоніо Еспінос привітав з видатним досягненням керівників всіх національних федерацій карате та надіслав їм звернення «Карате: нова перспектива як олімпійського спорту».
Президент Української федерації карате Сергій Левчук відзначив, що перехід карате в олімпійський статус означає нові перспективи, новий рівень стосунків з державою та НОК України, а також чітко визначає місце та роль УФК в українському карате. Керівник УФК висловив впевненість в тому, що потрапляння до олімпійської програми надасть нову мотивацію спортсменам та тренерам, та також висловив сподівання, що нинішні провідні українські майстри карате та перспективні молоді спортсмени в 2020 році гідно представлять Україну на олімпійському татамі на батьківщині карате – в Токіо.

Вітаємо всю світову та українську родину карате з історичною подією!

Ігор Левенштейн,
голова комітету УФК по ЗМІ
та зв’язкам з громадськістю, член АСЖУ

Популярні новини