ГоловнаНовиниЗ ювілеєм, дорогий президенте!

З ювілеєм, дорогий президенте!

Сьогодні, 16 травня, президенту Асоціації спортивних журналістів України (АСЖУ), члену Національного олімпійського комітету України Михайлу Волобуєву виповнюється 70 років.

Життєвий шлях Михайла Михайловича був непростим, а часом – і драматичним. Він народився в одному з найстрашніших таборів сталінського ГУЛАГу – Устьлазі (Великий Устюг, Вологодська область, Росія), ніколи не бачив своїх батьків і до 14 років виховувався в дитячих будинках області.

У 1960 році вступив до Київського річкового технікуму на штурманське відділення, яке і закінчив у 1965 році. Дитбудинкове дитинство загартувало його характер і прищепило любов до спорту. Михайло займався боксом, плаванням, акробатикою, морським багатоборством і шахами. Під час навчання ходив рульовим, рульовим-мотористом по Дніпру. А потім повну навігацію був помічником капітана і механіка на суднах ГУДРП. Відслужив в армії, де вперше долучився до журналістики. Згодом його професійною темою став спорт.

З 1968 року наш ювіляр працював у газетах «Рыбак Эстонии», «Юный ленинец», «Комсомольское знамя», «Радянська Україна». Закінчив в 1976 році факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Шевченка. Був власним кореспондентом ТАРС-РАТАУ по Києву та Київській області, власним кореспондентом газети «Водный транспорт» по Україні, Білорусії й Молдавії. У 1991–1992 роках був першим заступником головного редактора газети «Стадион», створеної Ігорем Засєдою. 1992–2000 – працював власним кореспондентом газети «Спорт-Экспресс» в Україні, 1998–2013 – спортивний оглядач ІА «Рейтерс» по Україні, 1999–2010 – прес-аташе НСК «Олімпійський».

З 1999 року Михайло Волобуєв є президентом Асоціації спортивних журналістів України та Київської асоціації спортивних журналістів. Він – учасник ліквідації аварії на ЧАЕС (1986–1988). З 2000 року – член Міжнародної Асоціації спортивної преси (АIPS). Михайло Михайлович працював на багатьох літніх і зимових Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи з різних видів спорту на всіх континентах планети. Написав величезну кількість статей, репортажів, інтерв’ю.

Але навіть найбільш вражаючі рядки послужного списку не дадуть повного уявлення про Михайла Волобуєва-людину. У світі українського спорту сьогодні, мабуть, нелегко назвати іншої такої постаті, хто знав би всіх основних дійових осіб – спортсменів, тренерів, функціонерів, журналістів, хто був би настільки занурений у питання й проблеми розвитку нашого спорту, хто б так любив найрізноманітніші види спорту і глибоко в них розбирався.

Спортивні журналісти України, кожного з яких президент АСЖУ завжди називає «колега», знають Мих. Миха як уважну, доброзичливу, чуйну людину, котра постійно готового допомогти, підтримати хорошу ініціативу, підставити плече у вирішенні складних проблем, поділитися досвідом. Знають його принциповість, відсутність зайвого пієтету перед найвищим керівництвом, вміння відстоювати свою позицію. Цінують те, як він підтримує авторитет професії і надихає колег до подальшої роботи, в тому числі – через щорічне вшанування лауреатів АСЖУ.

Важкі випробування, що випали на долю Михайла Михайловича, не зломили його ні морально, ні фізично. Ювіляр, за підтримки своєї чудової родини, сьогодні готується до нових спортивних подій, найближчою з яких стане футбольний Євро–2016. Його енергія й оптимізм передаються оточуючим.

Від душі бажаємо нашому дорогому Мих. Мих. довгих років життя, міцного здоров’я, щастя і радості, плідної роботи на благо українського спорту та АСЖУ.

З ювілеєм, колего!

Правління АСЖУ
 

Популярні новини