ГоловнаНовиниВійськовослужбовці України серед найкращих у світі

Військовослужбовці України серед найкращих у світі

З 2 по 11 жовтня в Республіці Корея проходили VI Всесвітні ігри серед віськовослужбовців CISM. Участь у змаганнях взяли близько 10.000 військових атлетів із 122 країн світу. Серед військовослужбовців на змаганнях, які були в Мунгені (Корея), взяли участь і 65 українських спортсменів.

Міжнародна Рада військового спорту (СІЗМ) була заснована 18 лютого 1948 року у Ніці (Франція). Країнами  засновниками стали – Бельгія, Данія, Люксембург, Нідерланди та Франція.
Після розпаду Радянського Союзу у період з 1991 по 1995 рік до  неї вступили 30 країн світу. Збройні Сили України є повноправним членом СІЗМ з 1993 року. З цього періоду наші армійські спортсмени приймають участь у чемпіонатах світу та Європи серед військовослужбовців, у літніх, зимових та кадетських Всесвітніх іграх СІЗМ та в багатьох армійських європейських регіональних змаганнях.

СІЗМ є неурядовою та неполітичною організацією, основною метою якої є об’єднання та розвиток дружніх стосунків між збройними силами держав світу – розробка методик фізичної підготовленості особового складу збройних сил, навчання, обмін науковою інформацією, а також об’єднання міжнародних зусиль щодо політики досягнення загального миру у світі. На сьогоднішній день СІЗМ є найбільшою у світі військовою мультиспортивною організацією, членами якої є 134 країни.

За членством країн, кількістю учасників змагань та їх престижністю – Міжнародна Рада військового спорту посідає третє місце у світі після Міжнародного олімпійського комітету та Всесвітньої студентської спортивної спілки.

Девіз СІЗМ – “Дружба через спорт”.

Щорічно під її патронатом проводяться біля 20 чемпіонатів світу серед військовослужбовців, а також понад 50 континентальних та регіональних турнірів з військово-прикладних та олімпійських видів спорту.

З 1995 року проводяться Всесвітні Ігри серед військовослужбовців (літні та зимові) – раз на чотири роки.  Збірна команда Збройних Сил України взяла участь у I Всесвітніх іграх серед військовослужбовців, які прошли у Римі (Італія).

Армійськими спортсменами України було виборено тоді 30 медалей (7 золотих, 14 срібних, 9 бронзових) у 12 видах програми: і здобуто почесне шосте місце з 83 стран учасниц. Найбільш успішними були виступи з легкої атлетики, боксу, боротьби вільної та греко-римської, стрільби кульової, сучасного п’ятиборства та фехтування.

На II Всесвітніх іграх серед військовослужбовців, які проходили в Загребі (Хорватія) у 1999 році, армійські спортсмени виступили у 17 видах спорту та вибороли 41 медаль (8 золотих, 19 срібних, 14 бронзових) і посіли почесне 9 загальнокомандне місце серед 82 країн-учасниць. Найбільш вдалими виступами були – легка атлетика, плавання, кульова стрільба, спортивне орієнтування, боротьба вільної та греко-римська, академічне веслування.

У 2003 році в Катанії (Італія) відбулися III Всесвітні ігри серед військовослужбовців. В цих міжнародних змаганнях брали участь спортсмени з 84 країн світу. В загальному заліку Україна посіла 4 місце. Спортсмени Збройних Сил України вибороли 37 медалей, серед яких 9 золотих, 19 срібних та 9 бронзових. Дуже вдалими були виступи спортсменів у боксі, фехтуванні, плаванні.

У 2007 році IV Всесвітні ігри серед військовослужбовців проходіли у Хайдарабаді (Індія). На цих змаганнях найбільш успішними були виступи в легкій атлетиці, плаванні, боксі, боротьбі вільній та греко-римській, стрільбі кульовій. Спортсменами Збройних Сил України було завойовано 5 золотих, 6 срібних та 15 бронзових медалей та в черговий раз був підтверджений статус однієї з найсильніших спортивних держав світу. Із 102 країн учасниць  збірна команда Збройних Сил України посіла 5 місце.

V Всесвітні ігри серед військовослужбовців приймала в 2011 році Бразилія. До Ріо-де-Жанейро приїхали представники 111 країн світу. Спортсмени Збройних Сил України (49 атлетів, за кваліфікацією 15 заслужених майстрів спорту, 24 майстрів спорту міжнародного класу та 9 майстрів спорту ) прийняли участь у змаганнях із 7 видів спорту (сучасне п’ятиборство, плавання, легка атлетика, вітрильний спорт, фехтування, кульова стрільба, бокс). Наши  здобутки – 5 золотих, 4 срібних і 9 бронзових медалей і 7 загальнокомандне місце.

З 2 по 11 жовтня в Республіці Корея проходили VI Всесвітні ігри серед віськовослужбовців CISM. Участь у змаганнях взяли близько 10.000 військових атлетів із 122 країн світу. Серед військовослужбовців на іграх, які проходили в Мунгені (Корея), взяли участь і 65 українських спортсменів (за кваліфікацією: 16 заслужених майстрів спорту, 35 майстрів спорту міжнародного класу та 14 майстрів спорту). Змагалися вони з 9 видів спорту – боротьби вільної та греко-римської, вітрильного спорту, кульової стрільби, легкої атлетики, плавання, сучасного п’ятиборства, фехтування та дзюдо. І виступили українці,як і завжди, дуже пристойно.

Збірна команда Збройних Сил України виборола 26 нагород (5 золотих, 9 срібних, 12 бронзових) і посіла 10 місце в загальнокомандному заліку з-поміж всіх країн-учасниць.
У ході Ігор спортсменками Центрального спортивного клубу Збройних Сил України встановлено два нових рекорди Всесвітніх ігор! Так, з бігу на 800 метрів Наталя Лупу продемонструвала час – 1:59:59 хв, а на 50-ти метрівці брасом Марія Лівер показала відмінний результат – 31:06 с.

Армійська команда з греко-римської боротьби  завдяки медалям Дениса Дем’янкова (бронза, 66 кг), Миколи Савченка (бронза, 71 кг), Дмитра Пишкова (бронза, 75 кг), Олександра Шишмана (бронза, 80 кг),  Жана Беленюка (золото, 85кг), Олександра Чернецького (срібло, 130 кг) виборола перше команде місце і спеціальний кубок (тренер майор Сергій Чижов). Також справжньою прекрасою  чемпіонату став  відмінний виступ киянина Жана Беленюка:  він бул визнаний найкращим борцем турніру!

Також блискуче віступила у Кореї і отримала спеціальний кубок наша команда з сучасного п’ятиборства! Вікторія Терещук, Анастасія Спас, Валерія Пермикіна у командній першості серед жінок посіли третю сходинку. Брати Андрій та Юрій Федечко, Денис Павлюк посіли 4 командне місце серед чоловіків. І в естафеті-мікст Вікторія Терещук і Андрій Федечки зайняли 5 сходинку. Саме завдяки таким стабільно високим показникам українська команда з сучасного п’ятиборства виборола загальнокомандне золото!

На церемонії відкриття і багатьох змаганнях був присутній  заступник міністра оборони України Ігор Долгов. Очолював нашу делегацію начальник Управління спорту Міністерства оборони України полковник Юрій Фіногенов.

Виступ армійської команди на Іграх в Кореї виклав позитивний резонанс в  українському суспільстві в цілому та в ЗМІ зокрема. І був високо оцінений міністром оборони України Степаном Полтораком та міністром спорту Ігорем Ждановим.

Наразі заплановані урочистості по відзначенню армійських спортсменів  Міністерством оборони України.

Київ – Мунген – Київ

Геннадій Ніколайчук,
спецкор сайта АСЖУ

Популярні новини