ГоловнаНовиниУроки Львова: плюси й мінуси

Уроки Львова: плюси й мінуси

16 травня у Львові пройшов традиційний міжнародний турнір з карате «International Union Cup 2015». У змаганнях, організованих львівським клубом професійних бойових єдиноборств «Union», взяли участь 570 спортсменів з України та шести європейських країн: Білорусі, Данії, Польщі, Словаччини, Чорногорії та Швейцарії.

Турнір пройшов у залі будівлі ігрових видів спорту навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України. Церемонію відкриття турніру відвідав заступник міністра молоді та спорту Ярослав Войтович.

Значення «Union Cup 2015» підвищила обставина, що з економічних причин у цьому сезоні не вдалося провести відкритий Кубок Києва, і саме в ці травневі дні львівський турнір замінив «Kyiv Open» в календарі Української федерації карате (УФК) і зібрав практично всіх найкращих каратистів країни.
Особливою фішкою турніру стали змагання серед спортсменів з особливими потребами – на інвалідних візках та з ураженнями опорно-рухового апарату. Раніше у Львові спортсмени з програми УФК «Інва-карате» тільки представляли показові виступи. А тепер був проведений повноцінний турнір, причому інклюзивний – вперше в Україні в одному виді змагалися чоловіки й жінки. Переможцем у категорії «ката на колясках» стала чемпіонка світу 2014 Уляна Смирнова (клуб «Чемпіон», Київ). А у опорників переміг дебютант Євген Плаксюк («Додзе», Житомир).

Широке представництво та насичена програма дозволили проявити свої найкращі якості великій кількості спортсменів. Досить сказати, що до числа володарів нагород увійшли бійці 46 клубів. Абсолютним командним переможцем став господар татамі – клуб «Union», чиї спортсмени завоювали 18 перших, 8 других та 11 третіх місць. Львів’яни набагато випередили найближчих суперників – київські клуби «Сьогун» (8, 3, 9) і «Сен-Бін» (8, 2, 6). У тріумфі господарів немає нічого дивного, і не тому, що їм допомагали рідні стіни, і їм не потрібно було витрачати енергію на переїзд – «Union» під керівництвом головного тренера національної збірної України Антона Нікуліна міцно став провідним клубом країни. Антон Нікулін виростив когорту найсильніших майстрів, членів національних збірних України, причому за першими номерами дорослого складу вже міцно стала талановита молодь. На «Union Cup 2015» вчорашні юніори Роман Живко (-60 кг) і Тарас Герчук (+84 кг) стали чемпіонами серед дорослих поряд із членами дорослої збірної Олександром Хахулой (-67 кг), Іллею Нікуліним (-75 кг) та Ярославом Горуной (-84 кг). Юна Анастасія Мястковська (-55 кг) перемогла серед дорослих, як і досвідчена Ірина Камінська (-61 кг). Головна зірка «Union», віце-чемпіон Європи Станіслав Горуна, нещодавно переніс операцію на коліні, в змаганнях участі не брав як боєць, проте виступив у якості анонсера, продемонструвавши неабияке вміння поводитися з мікрофоном. І, звичайно ж, Стас був головним об’єктом фотографування – знятися в компанії з ним хотіло безліч учасників турніру.

У спортивному плані слід відзначити стабільність провідних українських майстрів, у тому числі – в різних вікових категоріях. Свою репутацію блискуче підтвердили, зокрема, чемпіонка Європи 2015 серед кадетів Соломія Кміть (-7 кг, «Union»), титуловані юніори Анна Чеголя (-48 кг, «Спарта», Одеса), Іван Ямбуренко (-61 кг, «Сьогун») , Андрій Торошанко (-76 кг, «Чемпіон») та інші. Олександр Єфремов («Сьогун») у черговий раз показав, що йому немає рівних в ката. Дорослих майстрів куміте ми вже згадали, відзначимо, що для Іллі Нікуліна та Ярослава Горуни турнір став заключним етапом у підготовці до Перших Європейських ігор у Баку (12–13 червня), де вони представлятимуть Україну разом із Катериною Кривою (-50 кг, Львів, «СКІФ»).

Загальна атмосфера «Union Cup 2015» була прекрасною. Музика «Океану Ельзи», азарт учасників, пристрасті уболівальників – все було. Віце-президент УФК Іван Дутчак звернув увагу на те, що якщо в минулі роки на турнірах УФК він особисто знав не менше 90 % учасників, то тепер відсотків сімдесят осіб для нього нові. Це говорить про те, що популярність карате в Україні неухильно зростає, і цей спорт привертає все нових і нових шанувальників.

Порадувало й те, що починають приносити плоди зусилля віце-президента УФК по роботі з регіонами Олександра Тонкошкура: після його поїздок у регіони ряди УФК поповнюються новими членами, на місцях проходить ротація керівних кадрів. Так, до Львова вперше привіз команду клубу «Конкордія» новий глава Запорізького відділення УФК Анатолій Михайленко. І те, що дебютні результати виявилися досить скромними (одне друге та два третіх місця), тільки заохотило запорізьких каратистів і дало імпульс до більш наполегливих тренувань, аби у майбутньому скласти гідну конкуренцію провідним клубам країни з Києва, Львова, Одеси, Чернівців, Харкова.

Тепер, віддавши належне плюсам і успіхам «Union Cup 2015», потрібно сказати й про проблеми, які проявилися на турнірі. Насамперед, це порушення регламенту турнірів УФК за кількісним складом учасників і пов’язана з ним зміна програми в плані відсутності втішних сутичок. Те, що турнір зібрав рекордну кількість учасників (570), безумовно, чудово. Це спрацювало на імідж і зміцнення міжнародних зв’язків клубу «Union» і всього українського карате. Однак іноді продовженням достоїнств стають недоліки. Майданчик турніру (у залі було чотири татамі) не міг переварити таку кількість спортсменів, яка перевищила норматив УФК (480) на 90 одиниць. Тому організатори виключили втішні сутички, тим самим позбавивши багатьох учасників можливості поборотися за призові місця. І це не можна вітати. До того ж українські турніри традиційно страждають від відсутності в містах країни сучасних великих арен, від хронічного дефіциту бюджетів, від необхідності підлаштовуватися під графік прибуття–вибуття учасників та інших зовнішніх факторів. Прагнення залучити якомога більше учасників, з одного боку, працює на залучення коштів, але з іншого – страждає спортивна складова. Проблеми з регламентом до Львова виникали на турнірах в Іллічівську та Чернівцях. Це системні проблеми, які не сприяють розвитку українського карате.

Президент УФК Сергій Левчук висловив рішучість повернути українські турніри в рамки регламенту УФК. Суворе дотримання правил – наріжний камінь політики керівництва федерації, яка свого часу і була створена для того, щоб у світі українського карате правив порядок. Правила потрібно дотримуватися, за необхідністю – коригувати, але за їх порушення – карати, незважаючи на особистості й заслуги. Закон один для всіх. При цьому президент УФК підкреслив, що претензії будуть обговорюватися аргументовано і коректно, без будь-якого адміністративного тиску і ламання через коліно, з максимальною установкою на пошук розумних компромісів. Керівники УФК не впали з неба і не приїхали з Іспанії – вони чудово розуміють усі умови, обставини й причини. І в такій установці – запорука позитивних рішень і результатів.

Львів – Київ

Ігор Левенштейн,
голова Комітету УФК по ЗМІ та зв’язків з громадськістю
 

Популярні новини