ГоловнаНовиниКрок до історії

Крок до історії

Сьогодні, 12 червня, о 20.00 за місцевим часом, у столиці Азербайджану Баку відкрилися 1 Європейські Ігри. Команда України тут одна з найчисленніших. У її складі 238 осіб – спортсмени, тренери, офіційні особи, керівники спортивних федерацій, журналісти. Всі дні на Іграх в Баку (і в Києві) вперше в практиці АСЖУ буде працювати бригада журналістів, які представляють наш сайт і газету «Правда Украины». У її складі Анастасія Волобуєва, Олександр Хілюков і Михайло Волобуєв. У висвітленні Ігор ми розраховуємо на підтримку і ряду колег з інших ЗМІ. Не сумніваємося, що бакинські старти стануть успішними для українського спорту.

Щоб краще зрозуміти і відчути найбільші спортивні змагання сучасності, якими є, перш за все, Олімпійські ігри (а 1 Європейські Ігри з їх числа), потрібно приїхати до країни організатора за пару – трійку днів до їх початку. Зробивши це, ви отримаєте чудову можливість «наживу» побачити всю масштабність майбутніх змагань, пройшовши через акредитацію, розселення, відвідування поки ще в основному порожніх спортивних арен і неспішне знайомство з країною та містом-організатором мегазмагань, з роботою Оргкомітету та всіх його служб. Лише випробувавши ці багато в чому приємні клопоти, починаєш по-справжньому усвідомлювати: куди і навіщо ти прилетів до далекої країни. І що чекає тебе, мільйони любителів спорту впродовж найближчих двох–трьох тижнів.

Сьогодні чарівно красивий Баку – справжня олімпійська столиця світу, а не тільки Європи. І тут немає ніякого перебільшення або плутанини – Ігри, що починаються (перші нагороди їх з карате будуть розіграні завтра), вже давно в спортивному світі Старого Світу нарекли Олімпійськими іграми Європи. На наш погляд, абсолютно точне і правильне твердження – подібних єдиних комплексних спортивних змагань на нашому континенті раніше не було: тут Америка та Азія вже давно залишили позаду Старий Світ. Відтепер цей пробіл усунутий. І той величезний інтерес, що проявили до стартів у Баку всі країни Європи, зайвий раз говорить на їхню своєчасність і необхідність. З появою 1 Європейських Ігор (12–28 червня) світовий олімпійський рух, без сумніву, тільки посилиться й набуде нові яскраві фарби. Про це, втім, ми ще не раз будемо говорити впродовж двох з половиною тижнів червня. Нас чекає чудове спортивне свято, море радісних емоцій та зустрічей. Будуть, звичайно ж, і засмучення, й розчарування – куди ж у спорті без цього. Але перших, не сумніваємося, буде незрівнянно більше…

Отже, що ж це таке 1 Європейські Ігри, які проводяться авторитетною організацією – Європейським олімпійським комітетом (ЄОК)? Програма їх надзвичайно насичена, різноманітна і включає в себе змагання з 20 видів спорту – 16 олімпійських та 4 неолімпійських. Очікується, що за 253 комплекти медалей запеклу суперечку поведуть близько 6000 атлетів з усіх країн Старого Світу. Найважливішим моментом їх є те, що в 12 видах будуть розіграні ліцензії на літні Олімпійські ігри 2016 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). А родзинкою бакинських стартів стало включення в них 4-х неолімпійських дисциплін – карате, самбо, баскетбол 3х3, пляжний футбол. Причому, перші дві наполегливо рвуться до програми літніх Олімпійських ігор, а карате було дуже близько до того, щоб потрапити в Ріо. В усіх його шанувальників є абсолютна впевненість в тому, що в 2020 році на Іграх в Японії ми нарешті побачимо цей фантастичний вид спорту в Олімпійській програмі. Саме з такою вірою і надією каратисти Європи вийдуть на татамі бакинського «Кристал Холлу».

Побувавши і в цьому суперсучасному комплексі (тут, крім карате, відбудуться також змагання з боксу, волейболу, фехтування та тхеквондо) і на всіх інших спортивних об’єктах Ігор, відзначимо їх повну готовність до проведення змагань. Господарі тут постаралися на славу! Двом із нас рік тому під час проведення 78-го Конгресу АІПС в Баку, вже доводилося бувати на деяких спортивних об’єктах. На більшості з них будівництво було, як-то кажуть, у самому розпалі. Сьогодні ж всі вони, включаючи і красень Олімпійський стадіон на 68 тисяч глядачів, повністю готові до Ігор і виглядають приголомшливо – самі арени, зали для тренувань, приміщення для відпочинку спортсменів і суддів. Що особливо приємно, тут створені максимальні умови для роботи та відпочинку журналістів – подібні прес-центри нам доводилося бачити далеко не на всіх Олімпійських іграх, не кажучи вже про чемпіонати світу та інші великі міжнародні старті. Настільки ж сучасне, затишне, комфортабельне і привабливе – Селище атлетів, розраховане на 7351 спальних місце. Тут 1042 квартири, які після Ігор дістануться городянам.

А ось ще парочка цікавих цифр: поточний персонал Операційного Комітету 1 Європейських ігор становить сьогодні 1900 осіб (із них 442 іноземця, що представляють 43 країни). Транспортна мережа Ігор має протяжність 47 кілометрів. Для її обслуговування на постійній основі задіяні 1970 водіїв з досвідом водіння понад 12 мільйонів км. До послуг учасників та офіційних гостей змагань близько 1000 автомобілів. Про великий інтерес у світі до Європейських ігор можна судити і за таким фактом – пряме мовлення з них буде вестися на більш ніж 80 країн. Представників же ЗМІ в Баку вже акредитовано близько 800 осіб з усієї планети. І ця кількість журналістів по ходу Ігор буде тільки зростати…

Прилетіти до перлини Каспію і не поблукати по його давнім, вузьких вуличках? Та таке просто не можливо! До речі, саме в старому місті, неподалік від «Дівочої вежі» великий режисер Леонід Гайдай зняв один із найбільш пам’ятних епізодів безсмертної картини «Діамантова рука» за участю Юрія Нікуліна. Побували на тому місці, де прекрасний актор «впав» і «зламав» руку, і ми. Тут постійно товчуться і фотографуються на пам’ять численні туристи, а місцеві жителі завжди з теплотою і деяким смутком у голосі згадують фрагмент фільму, примовляючи «Чорт забирай!»

І треба ж такому статися, що саме в кінці цієї вузької кривої вулички, що йде вгору вздовж стародавньої кріпосної стіни, нам зустрілася невелика група земляків, що представляють на Іграх Українську федерацію карате. Обнялися. І відразу ж посипалися запитання: коли прилетіли, як і де розмістилися, чи все нормально? Було радісно знову побачити вже на азербайджанській землі – Іллю Нікуліна, Ярослава Горуну і Катерину Криву, головного тренера збірної Антона Нікуліна і президента УФК Сергія Левчука. Все у них, на щастя, виявилося в порядку, а прилетіли в Баку кілька годин тому. Після акредитації та розміщення в Селищі атлетів, вирушили знайомитися з містом. Зустріч наша хоча й була короткою (хлопці поспішали на обід і відпочинок), як завжди вийшла дуже сердечною. Побажавши їм добре відпочити і успішно виступити на Європейських іграх, ми розлучилися. Побачимося вже на змаганнях 13 та 14 червня в «Кристал Холлі».

Дивовижні все-таки моменти бувають у житті. Карате – один із найпопулярніших видів спорту у світі. І в Україні теж. Наша Асоціація спортивних журналістів країни вже понад 5 років всіляко підтримує УФК, прагнучи до розширення і зміцнення дружніх відносин. Та й і в Баку, багато в чому, наша бригада журналістів опинилася завдяки фінансовій підтримці Сергія Левчука, Івана Дутчака та Федерації карате, що робить усе можливе для пропаганди та розвитку прекрасного, на наш погляд, виду спорту. І ось першими, кого ми випадково зустріли по прильоту в Баку на Європейські ігри, виявилися саме каратисти (потім пішли гімнасти), чий вид вперше потрапив до Програми таких престижних міжнародних змагань.
Такому збігу ми тільки раді. І постараємося зі свого боку зробити все можливе для подальшого розвитку карате в Україні. Дуже сподіваємося, що в найближчий час карате стане-таки повнокровним членом олімпійської родини. І потрапить до програми токійській Олімпіади 2020 року.

А сьогодні ми бажаємо перемог на іграх в Баку, як друзям-каратистам, так і всім українським атлетам в інших видах спорту. Попереду нас чекають спекотні спортивні баталії. Насолодимося ними!

Баку – Київ

Анастасія Волобуєва,
Олександр Хілюков,
Михайло Волобуєв,

наші спеціальні кореспонденти
на 1 Європейських іграх

Асоціація спортивних журналістів України та сайт АСЖУ дякують вірним друзям за фінансову підтримку наших спеціальних кореспондентів на Іграх у Баку і можливість роботи їх на найважливіших спортивних змаганнях Старого Світу в 2015 році: авіакомпанію «АЗАЛ» – представник в Україні Яшар Аміров, ТОВ «Ілта» – голова Сергій Міщенко, Федерацію фехтування України – президент Павло Гайдай, Українську федерацію карате – президент Сергій Левчук, віце-президента УФК Івана Дутчака, Федерацію волейболу України – президент Володимир Туровський, львівську туристичну компанію «Спорт-тур» – директор Роман Гуц. Спасибі, друзі!

Популярні новини