ГоловнаНовиниБаку прийме першопрохідців

Баку прийме першопрохідців

12 червня в столиці Азербайджану Баку стартують I Європейські Ігри – континентальний аналог Олімпійських ігор. Такий представницький спортивний форум проводитиметься один раз на чотири роки за ініціативи Європейських Олімпійських комітетів (президент – Патрик Хіккі).

23 червня в Києві під час проведення Олімпійського дня відбулася церемонія проводів національної збірної команди України на I Європейські Ігри та презентація парадної форми наших спортсменів на відкритті змагань.

Українці будуть в Баку представлені в 19-ти з 20 видів програми. До неї включені 16 олімпійських та 4 неолімпійських видів спорту. До число неолімпійських видів увійшли баскетбол 3х3, самбо, триатлон і карате.

У змаганнях каратистів розігруватимуться 12 комплектів нагород: по п’ять вагових категорій у чоловічому та жіночому куміте (поєдинки) і чоловічі та жіночі ката (комплекс вправ). Усі види – індивідуальні.

У кожному виді програми візьмуть участь по 8 спортсменів. Принцип відбору був такий: перші шість місць на чемпіонаті Європи 2015 року (березень, Стамбул), один представник Азербайджану на правах господаря і один спортсмен wild card за вибором керівництва Європейської федерації карате (EKF).

На чемпіонаті Європи у Стамбулі основні надії на ліцензії в Баку українці, насамперед, пов’язували з лідерами вітчизняного карате – чемпіонкою Європи 2013 Анітою Серьогіною, віце-чемпіоном Європи 2014 Станіславом Горуном та бронзовим призером Євро–2014 Жанною Мельник. Однак Стас Горуна напередодні турніру отримав травму коліна і до Стамбула не поїхав, а Аніта і Жанна не зуміли пройти по турнірній сітці до високих місць. Проте Катерина Крива (-50 кг) посіла п’яте місце, а Ілля Нікулін, який замінив Стаса Горуну в категорії -75 кг і молодший брат Стаса Ярослав Горуна в -84 кг посіли 7-е місце. Оскільки на Євро–2015 у вазі -75 кг чемпіоном став азербайджанець Рафаель Агаєв, а в -84 кг срібним призером – азербайджанець Айхан Мамаєв, то сьомі місця Іллі та Ярослава автоматично забезпечили їм ліцензії на Ігри в Баку.

Таким чином, серед 96 каратистів, які 13–14 червня на татамі арени «Crystall Hall» поборються за медалі, будуть троє українців. Всі вони представляють Львів: Катя Крива тренується в СК СКІФ у Ігоря Богдана, а Ілля Нікулін та Ярослав Горуна є вихованцями головного тренера національної збірної України Антона Нікуліна (клуб «Юніон»).

Конкуренція в Баку буде надзвичайно високою. В категорії Катерини Кривої виступлять дворазова чемпіонка Європи (2011, 2012) Серап Озчелик (Туреччина), чемпіонка світу 2012 та чемпіонка Європи 2013 Олександра Рекк’я (Франція), чинна чемпіонка Європи Беттіна Планк (Австрія). Ілля Нікулін опиниться в зоряній компанії легендарного Рафаеля Агаєва (4-кратний чемпіон світу та 9-разовий чемпіон Європи), італійця Луїджи Бузи (дворазовий чемпіон світу і дворазовий чемпіон Європи), німця Ноа Бітча (віце-чемпіон Світових ігор 2013). У Ярослава Горуни в суперниках будуть француз Кенжи Грийон (чемпіон світу 2012 і чемпіон Європи 2013), чинний чемпіон Європи Нелло Маестро (Італія) і грек Георгіос Цанос (дворазовий чемпіон Європи).

Тим не менше, наші бійці налаштовані спокійно і цілком оптимістично. По-перше, ні на кого з них не тисне тягар відповідальності – вони не є фаворитами у своїх групах, від них не чекають неодмінно високого результату. Однак при цьому всі вони – і Катя, і Ілля, і Ярослав – досвідчені спортсмени, котрі не раз зустрічалися на татамі зі своїми зоряними суперниками. Ніякого страху, особливого пієтету, сюрпризів. «Я в цьому сезоні билася з Серап Озчелик на Прем’єр-лізі, – говорить Катерина Крива, – і поступилася їй всього лише з рахунком 0:1. Чого мені її боятися? Шанси рівні – сьогодні вона, завтра я».

Такої ж думки дотримується і Ілля Нікулін, який представляв карате на презентації парадної форми на Олімпійському дні у Києві. «Я вже не раз бився і з Агаєвим, і з Бузой, і з іншими суперниками, – сказав Ілля. – І нехай раніше успіх був на їхньому боці, кожен поєдинок – це окрема історія, його результат створюється безпосередньо на татамі з урахуванням маси різних факторів. Перемога нікому спочатку не гарантована. Я налаштований на виступ по максимуму своїх можливостей».

Катя готувалася до Баку за своїм графіком, а Ілля Нікулін та Ярослав Горуна останню перевірку сил провели на львівському турнірі International Union Open 2015, впевнено вигравши у своїх категоріях.

Слід не без гіркоти зазначити, що в турнірі каратистів на I Європейських Іграх насправді будуть чотири українських спортсмени – ось тільки вчорашня одеситка 18-річна Ірина Зарецька, чемпіонка світу серед молоді 2013, бронзовий призер чемпіонату світу 2014 в Баку виступить за збірну Азербайджану. Господарі Ігор зманили Ірину та її тренера Дениса Морозова на кращі умови і великий бонус за вдалий виступ. Що ж, це життя, такий сучасний спорт. Вся сім’я українського карате, звичайно, бажає Ірині удачі, але гіркий осад дівати нікуди.

А за свою трійку каратистів, як і за всю українську збірну (243 спортсмени), ми будемо вболівати і тримати кулаки – з 12 по 28 червня. Нехай хтось із наших стане першим на 1 в історії Європейських іграх.

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України, член Президії УФК
Ігор Левенштейн,
голова Комітету зі ЗМІ УФК

Популярні новини