ГоловнаНовини«Спорт проти війни»

«Спорт проти війни»

Під таким гаслом у Києві вперше за роки незалежності пройшов ХХІІІ чемпіонат України з боксу серед чоловіків. На його фінальних боях у Палаці спорту були присутні майже 6 тисяч глядачів, які палко і щиро вітали своїх улюбленців. Такого вболівальницького інтересу до республіканського змагання я вже давно не спостерігав. Вересневий турнір був підтриманий новою міською владою на чолі з мером Віталієм Кличком, і став чудовою перевіркою для кращих майстрів рингу України перед початком тривалого і важкого ліцензійного етапу відбіркових змагань до Олімпійських ігор 2016 року в Бразилії.

У нашій державі сьогодні насправді чимало проблем і негараздів, що значно ускладнюють їй і без того непросте існування. І найголовніший біль – війна. Війна, яка забрала життя вже кількох тисяч наших співвітчизників, а мільйонам назавжди поламала долю тільки за право бути вільними на рідній землі і бажання мешкати в майбутній демократичній, по-європейські успішній України.

Всім нам зараз боляче, важко, гірко від того, що сталося. Надто високу ціну доводиться платити громадянам України за свою свободу. І тому сьогодні все більше і більше людей, провладних структур та громадських організацій як в Україні, так і в Росії рішуче виступають проти війни, за припинення вогню на Донбасі, за мирне врегулювання конфлікту між двома сусідніми країнами.
І тут багато в чому може допомогти – спорт, який завжди мав і зараз має величезний позитивний вплив на суспільство і відносини між людьми. Ми бачили це не раз в минулому, бачимо і сьогодні. Цікаво, що не зважаючи на скрутний час і відсутність належного фінансування в Україні в 2014 році не був відмінений за ініціативи Міністерства молоді та спорту жоден із чемпіонатів країни з того чи іншого виду спорту. І це добра ознака, бо спортсменам і тренерам подібні змагання потрібні як повітря, а вболівальникам вони завжди приносять радість і позитивні емоції. З урахуванням нинішньої складної ситуації в країні і війни на Донбасі такі добрі приклади вкрай потрібні суспільству. І київський чемпіонат України з боксу, який зібрав більше 200 учасників із 23 областей, яскраве тому підтвердження. Завдяки Національній та столичній федераціям боксу він був чудово організований, проведений і викликав у спеціалістів та численних вболівальників значний інтерес.

Нічого дивного в цьому немає – бокс в Україні завжди був і є дуже популярним та успішним видом спорту. Ним постійно займаються тисячі людей, з яких чимало молоді та школярів. Його представники тільки за роки незалежності завоювали для країни величезну кількість нагород різного ґатунку на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи, інших крупних міжнародних змаганнях як на любительському, так і професійному рингу. Щоб нікого не образити (перелік знаних та поважних у світі боксу українських майстрів незалежної пори достатньо великий) назвемо тут лише кілька знакових бійців, справжніх героїв українського спорту – це брати Віталій та Володимир Клички, Василь Ломаченко, Олександр Усик, Олександр Гуров, Ростислав Зауличний, Андрій Котельник, брати Володимир та Валерій Сидоренки, Сергій Дзинзирук, Сергій Доценко, Сергій Данильченко, Андрій Федчук, Олег Машкін, Георгій Чигаєв, Сергій Дерев’янченко, Тарас Шелестюк, Олександр Гвоздик, Євген Хітров, Денис Берінчик, Денис Пояцика, Роман Капітоненко, Вячеслав Глазков.

Деякі з цих хлопців уже давно залишили ринг чи перебралися до професійного боксу, де також посідають лідерські позиції. Хтось продовжує виступати серед любителів, штурмуючи нові висоти і сподіваючись знову потрапити до олімпійського п’єдесталу. Деяких із них ми побачили серед учасників і нинішнього чемпіонату, прикрасою якого стали всі фінальні бої. В короткому, динамічному і теплому відкритті фіналів взяли участь та виступили міністр Міністерства молоді та спорту України Дмитро Булатов, мер Києва, народний депутат України, чемпіон світу за версією WBC у суперважкій вазі Віталій Кличко, президент Федерації боксу України, народний депутат України Володимир Продивус та голова Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, народний депутат України Артур Палатний.

З десяти фіналів відбулося лише дев’ять: напередодні отримавши травму, пропустив вирішальну зустріч досвідчений кременчужанін Денис Пояцика (вага 91 кг). Тут чемпіоном став представник Київської області Гевор Манукян, який на відмінно провів весь турнір, і по праву завоював золоту медаль. До речі, на рахунку майстрів Київщини за підсумками захоплюючих змагань виявилося чотири нагороди, три з яких вищої проби! Крім Г. Манукяна чемпіонський титул отримали також Ігор Сопінський (52) та Ярослав Самофалов (69), а їхній земляк Олексій Казім-Заде (75) піднявся на 3-е місце. Такого успіху в командному заліку представники Київської області ще ніколи не здобували. До того ж і бокс вони продемонстрували дуже привабливий, технічний, бойовий. У цьому я бачу, насамперед, заслугу як самих хлопців, їх тренерів, так і багаторічну, якісну, системну працю обласної федерації боксу під керівництвом Костянтина Калашнікова.
Яскраво і дуже видовищно провели поєдинки нові чемпіони України – Дмитро Замотаєв (49, Запоріжжя), Микола Буценко (56, Вінниця), Олег Прудкий (60, Черкаси), Тарас Головащенко (75, Вінниця), Олександр Ганзуля (81, Львів) та Віктор Вихрист (+91, Полтава).

А найбільш гострим, захоплюючим і найдраматичнішим боєм недільного вечора 28 вересня, на мій погляд, став бій у ваговій категорії 64 кілограми між чемпіоном світу 2011 року, срібним призером лондонської Олімпіади 2012 року Денисом Берінчиком (Київ) з багаторазовим призером попередніх чемпіонатів країни Володимиром Матвійчуком (Житомир). Суперники виявилися достойні один одного, градус бою постійно зашкалював від напруги. Жагуче атакували бійці по черзі всі три раунди, не забуваючи про захист. Фірмовий натиск Берінчика раз-у-раз натикався на гостроатакуючі випади Матвійчука. І не завжди олімпієць після них почувався добре. Навіть отримавши розсічення, житомирянин не припинив активних дій, викликавши у переповнених трибун шалену підтримку. Класний поєдинок тримав усіх у напрузі до останньої секунди. На мій погляд, Володимир Матвійчук у ньому виглядав більш виграшно і переконливо, ніж киянин Денис Берінчик. До речі, таку думку висловили мені після завершення наполегливого третього раунду майже всі співрозмовники, шановні спеціалісти. Наприклад заслужений тренер України Віктор Гермаш і головний тренер збірної, заслужений тренер України Дмитро Сосновський. Проте судді були іншої думки і роздільним рішенням – 2:1 віддали перемогу олімпійцю…

– Цей чемпіонат з гаслом «Спорт проти війни» був для українського боксу дуже важливим. Він пройшов на вищому рівні. І я дякую всім, хто прийняв участь в його організації та проведенні, – підбив підсумки турніру президент Федерації боксу України, народний депутат Володимир Продивус. По-перше, ми проявили єдність по відношенню до подій на сході України і порадували вболівальників гарним спортивним видовищем. Зробивши вхід на змагання вільним, ми дали можливість побувати на них, як можна більшій кількості глядачів. А зібрані Федераціями боксу України та Києва благодійні внески ми направимо родинам військових та лікування поранених бійців в зоні АТО. По-друге, ХХІІІ чемпіонат з боксу ще раз підтвердив те, що наш вид спорту має дуже добрі перспективи на майбутнє. В Україні зараз іде зміна поколінь – більшість уславлених майстрів останнього десятиріччя залишила любительський ринг, перейшовши в професійний бокс. І виступають там наші земляки досить успішно. На зміну їм прийшла талановита молодь, чиї головні перемоги, не сумніваюся, ще попереду. Певен, що головному тренеру збірної України львів’янину Дмитру Сосновському та його помічникам буде цікаво з ними працювати, а кращі з них візьмуть участь у ліцензійних турнірах. А згодом вони стануть учасниками і олімпійських змагань 2016 року в Ріо-де-Жанейро в Бразилії.

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України

Популярні новини