ГоловнаНовиниОлімпійський день – свято спорту і душі

Олімпійський день – свято спорту і душі

Суботній день 21 червня став для сотень тисяч українців по всій країні святом спорту і душі. Пройшов він практично повсюдно, за винятком анексованого Росією Криму і Донбаського регіону, де ось уже третій місяць палахкотить війна. Відзначимо приємний факт: нинішнє спортивне свято відрізняється особливою масовістю учасників. Його девізом був заклик «Рухайся. Вчися. Дізнавайся!» Самий же захід присвячувався 120-річчю створення Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

У залитій сонцем столиці Олімпійський день – 2014 за давньою доброю традицією був класно організований і проведений невеликою і дуже дружньою, високопрофесійною командою Національного олімпійського комітету України на чолі з президентом, олімпійським чемпіоном Сергієм Бубкою. Ми не знаємо, хто був автором ідеї вперше провести це чудове свято спорту і душі на чудовій і просторій Оболонській набережній (колишні подібні заходи приймав тільки Хрещатик). Однак дане рішення виявилося дуже вдалим, викликавши у багатьох киян і гостей стародавнього міста не тільки підвищений інтерес і внутрішній підйом, а й величезне бажання самим вийти на старт у різних спортивних дисциплінах і всіляких творчих конкурсах, присвячених олімпійській тематиці. Тим більше, що їх суперниками в легкоатлетичних забігах, у плаванні, настільному тенісі, парусній регаті, акватлоні, в заїздах байдарочників і каноїстів, в перетягуванні канату і в ряді інших видів спорту виступали члени збірних команд України, багато провідних атлетів країни, переможці та призери чемпіонатів світу, Європи, Олімпійських ігор, кубків світу. Подібне бажання позмагатися з іменитими, пізнаваними у світі спорту атлетами для рядових фізкультурників у цілому цілком зрозуміло – адже далеко не кожен день їм випадає така унікальна можливість. І гріх нею не скористатися.

І тисячі киян, а також гостей столиці з вірою у власні сили, відчайдушно і сміливо (деколи не безуспішно) билися за перемогу з Сергієм Бубкою, Олександром Крикуном, Валерієм Гончаровим, Оленою Садовничою, Романом Гонтюком, Ельбрусом Тедеєвим, Аліною Максименко, Іллею Квашою, Олегом Верняєвим, Ганною Сорокіною, Ларисою Заспою і багатьма іншими прославленими українськими спортсменами. А потім щасливих і задоволених любителів фізичної культури, знавців спорту (а серед них були люди різного віку), та й усіх учасників веселих стартів чекали численні призи та сувеніри від Національного олімпійського комітету, його вірних і постійних партнерів і спонсорів Олімпійського дня.

Незважаючи на солідний вік – 86 років, Віталій Олександрович Лисяк, приймаючи нагороду за перемогу в змаганнях з плавання на відкритій воді від президента НОК України Сергія Бубки, зауважив: «Я завжди із задоволенням беру участь у таких масових змаганнях. І звичайно ж не міг не прийти сьогодні сюди, на Оболонську набережну, бо завжди вважав і вважаю Олімпійський день – справжнім святом спорту! Для себе і всіх, хто не уявляє свого життя без нього. Відчуваю після запливу себе відмінно. І хоч зараз готовий повторити його. Спасибі всім організаторам Олімпійського дня за радість і можливість знову відчути себе здоровим і щасливим людиною…»

Приблизно в такому ж ключі про свято, яке завершилося, відгукувалися всі його учасники, з якими нам вдалося поговорити в цей теплий червневий вечір на Оболонській набережній.

Михайло Волобуєв,
шеф-редактор сайту АСЖУ,
Володимир Лебедко,
кореспондент сайту АСЖУ

Таким побачили Олімпійський день наш спеціальний фотокореспондент Валерій Соловйов і його колега з НОК України.
 

Популярні новини