ГоловнаНовини«Kyiv Open Cup» – міжнародний турнір очікувань, надій, відкриттів

«Kyiv Open Cup» – міжнародний турнір очікувань, надій, відкриттів

Трохи історії

Сміємо думати, що 11 років тому столичний клуб «Сьогун», провівши свій перший турнір «Kyiv Open Cup», навряд чи розраховував на настільки тривалу його історію. І, звичайно, навряд чи хто-небудь з організаторів-ентузіастів міг тоді припустити, що з часом «новачок міжнародного календаря» знайде в Європі таку популярність. Рік-у-рік зростала кількість учасників і країн, що приїжджають до Києва на травневий турнір з карате. Природно, постійно збільшувався інтерес до нього і з боку глядачів, спраглих насолодитися класними поєдинками у виконанні найсильніших українських і зарубіжних майстрів татамі.

Словом, «Kyiv Open Cup» став з роками, на наш погляд, одним із кращих змагань каратистів у Старому Світі. Сталося, зрозуміло, це не раптом, і чарівна паличка тут абсолютно непричому. Похвали заслуговують тут, перш за все, керівники клубу «Сьогун» та Української федерації карате (УФК), що вкладають душу, серце і чималі фінанси в організацію та проведення такого масового і популярного спортивного заходу, що став сьогодні травневою візитною карткою української столиці, утопаючої в розпущених каштанах. Віддамо тут належне Сергію Левчуку – президенту «Сьогуна» і УФК, віце-президенту Федерації Івану Дутчаку, багаторічному директору турніру, вмілому організатору Анатолію Сальнику, керівнику секретаріату змагань, одному з кращих тренерів України і «Сьогуна» Андрію Білоскурському і його нечисленному штабу за високопрофесійну підготовку і проведення всіх попередніх і нинішніх турнірів «Kyiv Open Cup». 11-й за рахунком столичний міжнародний турнір каратистів, що проходив у суботу, 17 травня, став, на думку багатьох його учасників і глядачів, найкращим у своїй історії.

Шанс перемогти був у кожного спортсмена

Надзвичайно складна політична ситуація в Україні, яка виникла після драматичних лютневих подій у Києві і нинішніх агресивних, загарбницьких дій з боку «старшого брата» Росії, відлякали від приїзду до нас досить великої кількості країн і спортсменів. Проте, в цілому, це не сильно відбилося на його якісному і кількісному рівні – 655 учасників з 51 клубу України та Білорусі зійшлися в запеклих, непримиренних поєдинках на 6 татамі, щоб посперечатися за красиві й оригінальні призи та медалі «Kyiv Open Cup – 2014». Змагання проходили впродовж одного дня з 9 ранку до 20 години у великій ігровій залі спорткомплексу Національного технічного університету «КПІ», котрий ось уже кілька років поспіль гостинно приймає у себе авторитетний й успішний спортивний захід.

Його безперечним достоїнством є те, що впродовж короткого часу тут одночасно виходять на килим учасники різного віку та підготовки – від 5–6 років до 60 і старше. І, звичайно, завжди дуже цікаво поспостерігати як за виступами спортсменів, які роблять перші кроки у спорті, так і за атлетами, котрі вже досягли в ньому помітних успіхів і стали переможцями та призерами чемпіонатів світу та Європи, інших великих міжнародних турнірів, включаючи і прем’єр-лігу . Так, 17 травня численні глядачі змогли насолодитися яскравими поєдинками на татамі за участю членів збірної України з карате (куміте ) – Євгена Мотовиліна (+84 кг, клуб «Дзаммай», Чернівці), Ярослава Горуна (–84, клуб «Юніон», Львів), Жанни Кузьменко (–55, клуб «Сьогун», Київ), Аніти Серьогіної (+55, клуб «Катана», Іллічівськ, Одеська обл.). До речі, Жанна і Аніта на недавньому чемпіонаті Європи у фінському Тампере на початку травня стали бронзовими призерами у своїх вагових категоріях. І якщо для киянки Кузьменко, більш відомої як Мельник (тренер Андрій Білоскурський), ця вагома нагорода стала першою в житті, з чим ми її з радістю і вітаємо, то для одеситки А. Серьогіної, вихованки дуже цікавого, самобутнього тренера з Іллічівська Олександра Тонкошкура, бронзова медаль уже третя за рахунком, після срібної та золотої, завойованих на континентальних першостях раніше. Всі перші номери збірної цілком прогнозовано стали переможцями «Kyiv Open Cup – 2014». Як завжди, дуже виразно й поетично виглядала в ката талановита одеситка 16-річна Ганна Крещенко (клуб «Окінава»). Ми давно стежимо за виступами чарівної юніорки на українських та міжнародних змаганнях. І бачимо, як швидко зростає її майстерність, як усе впевненіше і непоступливіше поводить вона себе в єдиноборствах з дорослими, більш досвідченими іменитими суперницями. Сьогодні в Україні Ганні немає рівних. І ми від душі бажаємо їй услід за перемогами в юніорських змаганнях, таких же успіхів і в дорослих серйозних міжнародних турнірах.

Навіть коротко розповісти про те, наскільки захоплюючими, напруженими і частенько непередбачуваними була більшість боїв столичного турніру, можливості у нас немає ніякої: погодьтеся, понад 600 єдиноборств, проведених за такий короткий час, звучить навіть дуже вагомо. У кожного бійця, що виходить на килим, був шанс перемогти. Але він прийшов тільки до того, хто зумів краще підготуватися до настільки відповідального старту.

Так, дуже впевнену і красиву перемогу у фіналі чоловіків з ката здобув представник Білорусі Гордій Снєгірьов. Однак і киянин Олексій Чижов (клуб «Сен- бін»), що зайняв тут друге місце, гідний найдобріших слів, за відмінну роботу на татамі, бойовий характер і волю до перемоги. Гарною в ката серед жінок була і Вікторія Афендикова (клуб «Тай», Донецьк), котра зайняла в підсумку третє місце. Вітаючи її з цим успіхом, ми поцікавилися у Вікторії: через грозову і непередбачувану ситуацію в рідному регіоні чи не хотілося їй пропустити нинішній «Kyiv Open Cup»?

– Певні складнощі і побоювання через складну обстановку в Донецьку у нас в клубі звичайно ж виникли. І частина хлопців саме з цієї причини утрималася від поїздки до столиці, – каже керівник обласної організації Української федерації карате та клубу «Тай» Вікторія Афендикова. – Але для мене це питання було абсолютно ясний: такий солідний і престижний міжнародний турнір пропускати ні в якому разі не можна. Разом зі мною приїхало ще кілька хлопців. І я абсолютно впевнена в тому, що придбаний тут досвід виступу в майбутньому всім їм дуже знадобиться. Дуже рада за своїх дівчаток Дарину Гусєву (10–11 років, +40 ) і Настюшу Коржову (12–13 років, +45), що повертаються в Донецьк із золотою та бронзовою медалями в куміте. Такий турнір усім нам дуже потрібен. І я щиро вдячна керівникам УФК та клубу «Сьогун» за його бездоганну організацію, за незвичайно теплу, сердечну, дружню атмосферу, присутню в залі протягом усього суботнього дня…

Особливо ми хочемо тут відзначити і такий позитивний факт – вперше на «Kyiv Open Cup» виступили спортсмени-інваліди на колясках, а також атлети, які мають проблеми зі слухом. Їх досить гостре суперництво в ката і куміте, помножені на добротну техніку виконання, а також на силу духу і величезну волю до перемоги, перш за все над власною недугою, дуже сподобалися глядачам, і були високо оцінені фахівцями. Нічого подібного раніше в українському карате не було. Подібні змагання нам доводилося бачити тільки на чемпіонатах світу та Європи. УФК і «Сьогун» виступили тут у ролі першопрохідців. І немає сумніву в тому, що це добре починання матиме в Україні своє продовження.

Знаковою подією для «Kyiv Open Cup – 2014» став приїзд на нього секретаря суддівської комісії Всесвітньої федерації карате (WKF) Хав’єра Ескаланте (Швеція). Один із кращих фахівців планети в цій області був не тільки головним суддею престижного турніру, але й дуже багато чого дав у професійному плані українським суддям, постійно спілкуючись із ними по ходу змагань. Його коротка думка про змаганні представляє, на наш погляд, безперечний інтерес як для фахівців, так і всіх шанувальників карате в Україні:

– Чесно кажучи, не очікував побачити в Києві турнір такого високого рівня. Тут все було на висоті – велика кількість учасників, надзвичайно сильний і представницький склад, чимало глядачів, що зайвий раз говорить про популярність нашого чудового виду спорту у вашій країні. Вразила мене чітка організація змагань, хороша підготовка учасників, прекрасна атмосфера на турнірі і, звичайно, ваша гостинність. Я дуже радий, що побував на одному з кращих у світі турнірів з карате, думкою про який обов’язково поділюся з керівниками WKF. Мені вкрай імпонує те, як плідно і системно працює в останні роки Українська федерація карате. Вона вибрала правильний курс, звідси й високі спортивні результати ваших лідерів на міжнародній арені.

Раніше Україна не дуже була помітною на чемпіонатах світу, Європи, турнірах Прем’єр-ліги. А сьогодні у вас вже є переможці і призери цих змагань, що саме по собі говорить багато про що. Візьмемо хоча б недавню першість континенту, яка проходило на початку травня у фінському місті Тампере. Україна в найгострішій конкуренції завоювала на ній відразу 4 нагороди: срібну та три бронзові медалі. Такого прориву до групи найсильніших, повірте мені, навряд чи хто очікував. З вашими каратистам стали рахуватися, їх почала поважати світова та європейська еліта. І на «Kyiv Open Cup – 2014» я побачив чимало талановитих і надзвичайно перспективних молодих атлетів, готових уже в найближчі роки поборотися за найвищі вершини в нашому виді спорту. Якщо мені випаде можливість ще раз коли-небудь відвідати ваш чудовий турнір і фантастично прекрасний в травні давній Київ, я буду просто щасливий. Ще раз хочеться подякувати організаторам змагань за тепло і привітність, за прекрасно проведений турнір. Спасибі!

Підбиваючи підсумки змагань, відзначимо, що переможцем загальнокомандного заліку став клуб «Юніон» (Львів, президент Антон Нікулін). Йому вручено оригінальний приз за перемогу в «Kyiv Open Cup – 2014». Друге місце дісталося клубу «Сьогун» (Київ, президент Сергій Левчук). А третій результат показав ще один столичний клуб « Sen-bin» (президент Микола Сіраковський).

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України,
голова Комісії зі ЗМІ та зв’язків
з громадськістю УФК
Олександр Хилюков,
член AIPS, заступник головного
редактора сайту АСЖУ

Таким побачили « Kyiv Open Cup – 2014» наші спеціальні фотокореспонденти Андрій Гудзенко, Андрій Клименко та Роман Пойда.

 

Популярні новини