ГоловнаНовиниAIPS – 90 років!

AIPS – 90 років!

У столиці Азербайджану Баку з 26 квітня по 1 травня відбувся черговий Конгрес Міжнародної асоціації спортивної преси (AIPS). Серед 103 країн, що надіслали на нього свої делегації, була й Україна. На 77-му Конгресі її представляла Асоціація спортивних журналістів України.

Для одного з нас це була вже четверта поїздка до дружньої для України країну. А от для другого делегата Конгресу Олександра Хілюкова – перша. Свого захоплення від перебування в Баку колега не приховує: «Вже півтора десятка років мені доводиться багато літати по світлу. Але такого красивого, доглянутого, потопаючого в зелені парків міста бачити давно не доводилося. Вразила й доброзичливість, відкритість місцевих жителів до нас, українців. Абсолютно всі вони висловлювали Україні повну підтримку в цей складний період нашої історії. При цьому вони різко засуджували позицію й дії Росії, спрямовані проти суверенної держави. П’ять незабутніх днів, проведених у Баку, назавжди залишаться в моїй пам’яті. І за першої ж можливості постараюсь знову повернутися в цей фантастично привабливий місто на березі Каспійського моря».

Повністю погоджуючись з позицією і думкою Олександра, зауважу тут, що з моменту мого останнього перебування в столиці Азербайджану пройшло рівно 10 років: навесні 2004 року Асоціація спортивних журналістів України спільно з ФК «Динамо» провела тоді матч ветеранів-футболістів двох прославлених клубів «Нефтчі» (Баку) – «Динамо» (Київ), присвятивши його загальнонаціональному лідеру азербайджанського народу, президенту країни Гейдару Алієву. Між іншим, той травневий поєдинок зібрав на трибунах стадіону імені Тофіка Бахрамого близько 50 тисяч глядачів. І далеко не всі шанувальники спорту змогли потрапити тоді на гру, що завершилась бойовою нічиєю. На мій погляд, столиця Азербайджану з тієї пори не просто покращала й перетворилася на величезний сучасний мегаполіс. Вона, переконаний, стала сьогодні однією з найкрасивіших столиць не тільки Європи, а й усієї планети, де жити і працювати затишно і комфортно…

А зараз перейдемо до головної мети нашої поїздки до Баку. Тут із 26 квітня по 1 травня проходив 77-й Конгрес Міжнародної Асоціації спортивної преси (AIPS), що відзначає цього року 90-річчя свого створення. У далекому вже 1924 році в Парижі зібралися представники 29 країн і створили Міжнародну громадську творчу організацію спортивних журналістів, яку відразу ж підтримав Міжнародний олімпійський комітет (МОК). Засновниками ж AIPS стали вісім країн – Франція, Австрія, Бельгія, Німеччина, Угорщина, Італія, Польща і Швеція. Сьогодні членів AIPS уже 149 держав. І це число рік від року збільшується: так уже в Баку на Конгресі ряди нашого об’єднання поповнили ще 5 нових членів. Серед них і спортивні журналісти Туркменістану, які виявили бажання у 2016 році прийняти подібний форум у себе в Ашхабаді. До речі, Україна за кількістю членів AIPS – 163 займає 9-е місце на планеті, а в Європі ми – 7-мі!

Черговий 77 -й Конгрес AIPS в Баку став найважливішою віхою в житті цього демократичного, творчого об’єднання. Програма його, як, утім, і завжди, виявилася надзвичайно насиченою, різноманітною й актуальною, з безліччю презентацій, дискусій і зустрічей. Відзначимо і такий позитивний факт: мабуть, вперше в історії Конгресів AIPS у його відкритті найактивнішу участь взяв президент приймаючої сторони: Ільхам Алієв, який є також керівником Національного олімпійського комітету Азербайджану, не тільки виступив з цікавою і змістовною доповіддю про розвиток спорту у своїй країні і баченні майбутнього спорту в світі. Він також запросив усіх спортивних журналістів, які приїхали на Конгрес AIPS, на перші Європейські спортивні Ігри, які відбудуться в червні 2015 в Баку.

З великої кількості всіляких заходів, що мали місце на Конгресі, кожен з яких був сам по собі дуже цікавим і пізнавальним, виділимо лише кілька засідань, презентацій і зустрічей, котрі найбільше запам’яталися нам. Насамперед, віднесемо до них засідання, що розглядають роботу AIPS і UEPS (Європейська асоціація спортивної преси) в 2013 році. Після серйозних виступів і дебатів робота обох організацій за звітний період делегатами була оцінена позитивно. Таку ж високу оцінку отримали й організатори роботи прес-центрів на чемпіонаті світу з водних видів спорту (Барселона), юніорському та дорослому чемпіонатах світу з легкої атлетики (Донецьк, Москва), Всесвітньої літньої Універсіади (Казань). Особливо відзначалася також прекрасна організація роботи всіх прес-центрів на зимовій сочинської Олімпіаді в лютому 2014 року. З презентацій та дискусій, що пройшли в рамках чергового 77-го Конгресу AIPS, найбільш яскравими і змістовними, на наш погляд, були засідання, відведені майбутнім найбільшим змаганням 2015 року. Таким як: Європейські спортивні ігри в Баку. Їх дуже часто в світі спорту називають ще першими Олімпійськими іграми Старого Світу. Фантастика, до їхнього проведення в Азербайджані сьогодні вже багато чого повністю готово – ми переконалися в цьому під час спеціальної автобусної екскурсії по спортивним базам міста. Знаючи гостинність господарів майбутніх Ігор, у нас немає сумніву в тому, що пройдуть вони на найвищому рівні, як організаційному, так і спортивному.

Чималий інтерес у делегатів Конгресу викликали представники Special Olympics Мері Девіс і Сюзанна Коогон, які тепло і сердечно розповіли про змаганнях для людей з порушеним інтелектом, і про майбутні Олімпіади для них в Європі (2014 ) і в США (2015).

Нікого не залишила байдужим глибока й професійна дискусія на тему про нові ЗМІ, в якій взяли участь керівники ряду відомих європейських і американських видань. Вони детально проаналізували стрімкий розвиток всіляких електронних ЗМІ та соціальних мереж, які сьогодні становлять серйозну конкуренцію традиційним друкованим виданням. На їхню думку, довго витримувати подібне суперництво на рівних газетам і журналам навряд чи вдасться. Втім, тут є і альтернативна думка, за якою можливості друкованих ЗМІ далеко ще не вичерпані, хоча тиражність і популярність їх серед читачів впала в рази…

Словом, бакинський Конгрес, на наш погляд, вдався в усіх відношеннях. Це був прекрасно організований та проведений захід, який подарував делегатам з понад 100 країн і численним гостям величезну радість і задоволення. І за це наша щира вдячність президенту Асоціації спортивних журналістів Азербайджану Ельдару Ісмаілову, його помічникам, усім організаторам даного форуму спортивних журналістів планети. Ми сердечно дякуємо і представнику азербайджанської авіакомпанії «Азал» Яшару Амірову, який зробив усе можливе, щоб наша делегація своєчасно і комфортно потрапила в Баку. Спасибі, друже!

Наступний 78-й Конгрес AIPS відбудеться у квітні 2015 року в Монтевідео (Уругвай).
 

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України,
Олександр Хілюков,
заст. головного редактора сайту АСЖУ

Київ–Баку–Київ

От яким побачили 77-й Конгрес AIPS в Баку наші друзі-колеги з Білорусі, Казахстану і Молдови – Володимир Нестерович, Станіслав Філіппов, Микола Букетчі та Сергій Донець.
 

Популярні новини