ГоловнаНовиниЧемпіонат України з карате: приціл на Європу і світ

Чемпіонат України з карате: приціл на Європу і світ

У Харкові пройшов чемпіонат України з карате WKF. Трохи прикро, що доводиться додавати абревіатуру Всесвітньої федерації карате до назви. Але що вдієш, якщо у світі існує безліч версій цього бойового мистецтва, а також організацій, які претендують на статус спортивних та на проведення всіляких змагань.

І навіть той факт, що тільки WKF офіційно визнана Міжнародним олімпійським комітетом, і карате WKF претендує на включення до програми Олімпійських ігор, поки не заважає наявності в Україні цілого ряду різноманітних федерацій, асоціацій та ліг, які проводять чемпіонати і кубки – світу, галактики та околиць.

Про це з гіркотою говорив у Харкові на робочих зборах представників обласних організацій Української федерації карате (УФК) та клубів-членів УФК президент УФК Сергій Левчук. Він також звернув увагу присутніх на системні проблеми у розвитку українського карате. У їхньому числі – дефіцит кадрів для національної збірної, який утворюється на переході українських каратистів з дитячо-юнацького спорту в дорослий. А саме досягнення дорослих спортсменів на міжнародних турнірах є головним завданням в роботі УФК. Основними цілями президент УФК назвав гідну участь українських каратистів на перших Європейських Олімпійських іграх 2015 в Баку і на Всесвітніх бойових іграх 2016 року. Але для початку на такі престижні змагання потрібно кваліфікуватися, для чого буде необхідно зайняти призові місця на чемпіонатах Європи та світу 2014 року – в Тампере (Фінляндія) і Бремен (Німеччина) відповідно.

І чемпіонат України у Харкові став одним із відбіркових етапів для формування національної збірної до цих турнірів. Згідно з положенням УФК, такий статус отримували призери чемпіонату, який завершився 24 листопада. А далі їм ще доведеться боротися за єдину вакансію в своїй ваговій категорії на етапах Прем’єр-ліги. До речі, всі умови потрапляння до головної команди країни скрупульозно прописані в документах УФК. На жаль, у черговий раз з’ясувалося, що далеко не всі наші тренери товаришують з інтернетом і стежать за документами федерації. Та й взагалі наші сенсеї поки не навчилися приділяти належну увагу оформленню документів і дотримання формальностей. А це – необхідна умова для нормального розвитку карате в сучасному світі. І на цьому Сергій Левчук також зробив серйозний акцент. УФК як представник WKF в Україні веде свою діяльність за сучасними стандартами, та до того ж в Україні з її рудиментами радянського бюрократизму. Тому нехтувати документами і процедурами так само неприпустимо, як допускати прорахунки в тренувальному процесі. Карате WKF – це в першу чергу спорт, а не бойове мистецтво, чого, на жаль, до сьогодні не можуть зрозуміти (чи прийняти) інші наші діячі. Ще одна серйозна проблема – підготовка суддів. Про це говорив головний суддя чемпіонату Станіслав Золотухін, який нещодавно в Іспанії отримав статус судді міжнародної категорії.

У самому чемпіонаті взяли участь 124 спортсмени. Це менше, ніж розраховували організатори. Але позначилися ті самі фактори – відхів юних каратистів зі спорту і розпорошення ресурсів на всякі стильові організації та турніри. В інших категоріях число учасників було до образливого малим: на рівень вищих спортивних досягнень виходять дуже небагато. Та й інтрига здебільшого була відсутня: перемагали саме ті, хто домінує в своїх вагах в останні роки і міцно утримує позиції в збірній України. Так, свій клас і статус підтвердили в Харкові, зокрема, львів’яни Станіслав і Ярослав Горуна, киянка Жанна Мельник, Євген Мотовилін (Чернівці), Катерина Крива (Львів). У жіночих ката традиційно не було рівних юній одеситці Ані Крещенко (на фото). Очікувано взяла своє перше доросле золото одеситка Ірина Зарецька, яка два тижні тому стала чемпіонкою світу серед юніорів. Навряд чи можна назвати сенсацією друге місце чемпіонки Європи Аніти Серьогіної (Одеська область), яка нещодавно перенесла важку травму. Талановита спортсменка ще не відновилася від неї повністю і в Харкові вирішувала завдання увійти до числа призерів, щоб зберегти статус кандидата до збірної. Тому що гарантованого місця в національній команді немає ні для кого – такий сьогоднішній порядок, якого суворо дотримується УФК. А чемпіонкою України тут до величезної радості господарів татамі стала досвідчена харків’янка Юлія Баранова.

У загальному заліку перше місце посіла команда Львівської області – 5 перших місць, 3 других і 8 третіх. На другому місці – традиційні головні суперники львів’ян одесити: 4 золотих медалі, 6 срібних і 5 бронзових. На третьому місці Київ: по дві нагороди кожного вартості. Всього ж медалі в Харкові завоювали каратисти з дев’яти областей України.

Проте, в окремих категоріях були і справжня інтрига, і захоплюючі поєдинки. Насамперед, це стосується категорії до 84 кг у чоловіків, де за місце у фіналі на рівних наполегливо боролася ціла група учасників. І чемпіон України Ярослав Горуна добув чергове золото в нелегких боях, заключним з яких став фінал проти одноклубника з львівського «Юніона» Іллі Нікуліна…

У цілому ж українські турніри з карате нагадують близькоспоріднені шлюби. Кадрова обойма дуже невелика, і цю проблему потрібно намагатися вирішувати. Але робота над цим ведеться, і хочеться сподіватися, що брати Горуни й інші наші провідні майстри ще встигнуть протягом своєї кар’єри зіткнутися з серйозною конкуренцією підростаючих в Україні бійців.

Ігор Левенштейн,
прес –аташе УФК

Харків
 

Популярні новини