ГоловнаНовиниЛицарський турнір у столиці України

Лицарський турнір у столиці України

Уже в черговий раз на початку листопада погляди спортивних вболівальників і спеціалістів були спрямовані на Київ. Цього разу до нашої столиці завітав стародавній і благородний вид спорту. Київ приймав етап кубка світу із фехтування серед юніорів. Турнір під назвою «Золоті ворота» проходив 2–3 листопада у приміщенні Національного університету фізичного виховання та спорту України.

Спортсмени із різноманітних куточків світу – із Туреччини, Казахстану, Мексики та інших, мали змогу помірятися силами у трьох дисциплінах – у фехтуванні на жіночій шпазі та чоловічій і жіночій шаблях. Змагання зі шпагою відбулося у суботу, а наступного дня на фехтувальні доріжки вийшли шаблісти.

У двобоях першого ігрового дня взяли участь двадцять українських спортсменок. На жаль, нікому із них не вдалося дійти навіть до чвертьфіналу турніру. На етапі 1/8-ї свій шлях до фіналу змагання припинила Інна Бровко. Українка не змогла здолати фехтувальницю із Італії Альберту Сантуччіо – 12:15. Інші представники нашої країни не можуть похвалитися навіть таким досягненням – вони припинили боротьбу на ще більш ранніх стадіях.

У півфіналах жіночої шпаги двом італійським спортсменкам протистояли шпажистки із пострадянського простору – естонка Катрін Лехіс і росіянка Тетяна Рибакова. Перша здолала свою суперницю – Роберту Марзані – без зайвих проблем – 15:6. А ось росіянці гостя із Апеннін Еліс Клерічі виявилася не по зубам – 10:15. У фіналі Катрін Лехіс упевнено взяла гору над італійкою з рахунком 15:11.

У неділю замість шпаг схрестилися шаблі – жіноча та чоловіча. Другий день кубку світу приніс прихильникам української команди більше позитивних емоцій, але головне дійство – півфінали та фінали – знову минули без нашої участі. У чоловічій шаблі до чвертьфіналу дістався українець Богдан Лисенко, але шлях йому перетнув італійських спортсмен Массіміліано Ланделла, який випередив нашого співвітчизника лише на два удари – 13:15. Чвертьфіналістками у змаганні на шаблях серед жінок стали ще дві представниці України – Ірина Щукла та Марія Цимбота. Перша з рахунком 9:15 поступилася росіянці Тетяні Суховій, що у підсумку стала переможницею турніру. Марія Цимбота змагалася із туркенею Ільґін Сарбан. Ця поразка виявилася найбільш образливою – спортсменка з Туреччини перемогла із різницею у всього лише один удар – 14:15.

У чоловічому півфіналі жереб звів між собою співвітчизників – першу пару склали італійці Франческо Д’армієнто та Массіміліано Ланделла, другу – росіяни Михайло Горський і Олександр Трушаков. В італійському протистоянні перевагу спочатку була на боці Массімілано Ланделли, але невелика технічна перерва пішла на користь його супернику. Після цієї перерви Д’армієнто почав різко набирати очки, швидко довівши рахунок до 9:3.  Цей вдало проведений відрізок і вирішив долю зустрічі – до фіналу проходить Франческо Д’армієнто. У російській парі сценарій поєдинку був іще цікавішим. Михайло Горський вів із рахунком 7:1, потім – 10:6, після чого слідувала неймовірна серія від Олександра Трушакова, який у підсумку вирвав перемогу – 15:10.

Щодо жіночої шаблі, то тут у півфінальну стадію вийшли одразу три росіянки. Турецька шаблістка Сарбан намагалася нав’язати їм боротьбу, але невдало – до фіналу вийшла Анна Башта, що виявилася значно сильнішою за свою суперницю – 15:5. Поєдинок між Тетяною Суховою та іншою росіянкою, Яною Обнітцевою, проходив навпаки, у рівній боротьбі, але путівку до фіналу все ж таки здобула Сухова – 15:11.

У боротьбі за чемпіонське звання у чоловічій шаблі зійшлися росіянин Олександр Трушаков і італієць Франческо Д’армієнто. Ніхто не хотів поступатися, але фінальний відрізок двобою сильніше провів російський спортсмен – 15:9, а отже, другий ігровий день залишився за нашими північними сусідами.

У другому недільному фіналі, жіночому, зустрілися представниці Росії. Протягом майже усього поєдинку Анна Башта мала перевагу у 2 – 3 очки, але кінцівка двобою залишилася за Тетяною Суховою, яка у непростій боротьбі здобула перемогу і стала чемпіонкою турніру – 15:13.

Незважаючи на те, що українські спортсменки на п’єдестал у турнірі «Золоті ворота» не піднялися, турнір залишив по собі хороші враження. Приємно, що в Україні все частіше проводяться спортивні змагання міжнародного класу. Сподіваюся, що цю тенденцію ми спостерігатимемо і надалі.

Максим Омельченко,
студент 2-го курсу
Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка
 

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини