ГоловнаНовини«Золоті ворота» – 2013: запитань більше, ніж відповідей

«Золоті ворота» – 2013: запитань більше, ніж відповідей

Міжнародна фехтувальна осінь – 2013 прийшла до столиці України в перших числах листопада разом із традиційним юніорським турніром «Золоті ворота» та черговим етапом Кубка світу зі шпаги серед дівчат і в шаблі серед юнаків та дівчат. Престижні й популярні змагання, як і всі останні роки, проходили 2 і 3 листопада в просторому комплексі Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Турнір «The Golden Gate», а проводиться він без малого вже майже півтора десятка років, уже давно є візитною карткою фехтувальної України. До нас завжди із задоволенням приїжджають найкращі молоді майстри клинка з усієї планети. І цілком закономірно, що саме ці змагання стали відмінним трампліном для багатьох талановитих хлопців на шляху до великого спорту і до вершин олімпійського та світового п’єдесталу. Дуже мало турнірів та етапів Кубка світу навіть серед дорослих атлетів за своєю організацією та святковою атмосферою можуть конкурувати на рівних з «Золотими воротами» . І нинішній юніорський фехтувальний фестиваль знову переконав усіх у цьому, що, звичайно ж, не може не радувати шанувальників прекрасного виду спорту, який приніс Україні в останні роки чимало славних перемог на міжнародній арені, включаючи Олімпійські ігри, чемпіонати світу та Європи.
Якщо організаційний бік змагань знову був на висоті, в чому безсумнівна заслуга Національної федерації фехтування та її постійного партнера в проведенні «The Golden Gate» групи компаній «Автологістика» (керівник обох організацій – Павло Гайдай), то спортивна складова турніру – 2013, м’яко кажучи, викликає подив. І раніше не завжди господарі доріжки ставали його переможцями. Згадаємо хоча б результати минулорічних змагань, коли головний успіх прийшов до росіянки Юлії Бахаревої (шпага), американцу Джеррі Лоссу (шабля) та росіянці Дар’ї Антонової (шабля). Однак на етапі Кубка світу – 2012, як і на всіх попередніх «Золотих воротах» в усіх видах зброї українці обов’язково були в призерах! А сьогодні їх там немає. Це головний і дуже несподіваний момент, який вимагає свого осмислення. Зрозуміло, наші фахівці обов’язково розберуться в причинах цього явища і дадуть йому принципову оцінку. Поки ж змиримося з тим неприємним фактом, що вперше наших шпажисток не виявилося навіть у вісімці кращих: у 16-річної Інни Бровко 11-й результат, а у 19-річної Ксенії Пантелеєвої, що йде слідом, лише двадцятий.

Те, що сталося з дівчатами-шпажистками, думаємо, загадка не тільки для нас, а й для багатьох фахівців. Особливо це стосується виступу львів’янки, обдаровані Ксюши Пантелеєвої. Вона в «Золотих воротах» бере участь давно, а в минулому сезоні посіла тут друге місце, поступившись у фіналі у драматичній сутичці росіянці Ю. Бахаревій лише один укол. Саме київський турнір багато в чому дав вихованці заслуженого тренера країни Андрія Орліковського, який виростив чимало відмінних майстринь доріжки і серед них олімпійську чемпіонку Лондона незрівнянну Яну Шемякіну (до речі, вона не раз ставала в Києві переможницею і призеркою «Золотих воріт») путівку у великий спорт. Маючи чималий досвід виступів на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи, як дорослих, так і юніорських, входити до основного складу збірної країни і опинитися в кінці другого десятка? Навіть неважлива спортивна форма Ксюши, на наш погляд , навряд чи може служити виправданням для її настільки низького результату.

Більшого ми очікували й від багатьох інших наших шпажисток, представлених тут вельми солідним загоном – 20 учасниць. Цього разу далеко не все у них вийшло із задуманого. Лише виступаюча ще за кадетським віком наша нова зірочка 16-річна Інна Бровко показала свій справжній потенціал. Вона єдина з українок, кому вдалося виграти свою групу, перемігши суперниць з Росії, Польщі, Угорщини, Італії та Естонії. Потім, проявивши характер і хороший фехтувальний вишкіл, Інна в 1/32 фіналу в напруженому поєдинку взяла гору над землячкою Катериною Сушковою – 15:14. Далі її не пустила більш досвідчена 19-річна італійка Альберта Сантуччі – 12:15. Але й одинадцяте місце, яке зайняла юна І. Бровко свідчить про її серйозні наміри і відмінні перспективи в майбутньому. Почекаємо.

Чемпіонкою ж «Золотих воріт» – 2013 і переможницею юніорського Кубка світу з жіночої шпаги стала естонка Катріна Лехіс, яка послідовно здолала в 1/4 фіналу італійку Альберту Сантуччі – 15:8, у півфіналі її землячку Роберту Марзані – 15:6, а у вирішальному бою витончено перефехтувала ще одну представницю з Апеннін Аліс Клерічі – 15:11 …

У шабельному турнірі українці виступили трохи краще, ніж у шпажному, проте у результаті також залишилися без нагород. Серед юнаків найсильнішим став росіянин Олександр Туршаков. Друге місце дісталося італійцеві Франческо Д’арміенто, а третє – росіянину Михайлу Горському і ще одному італійцеві Максимілляно Ланделлу, який у чвертьфіналі переміг нашого земляка Богдана Лисенко – 15:13. Тут кращий із господарів турніру Б. Лисенко став шостим.

Серед дівчат три з чотирьох місць на п’єдесталі зайняли росіянки. «Золото» дісталося Тетяні Суховій, «срібло» – її подрузі по команді Ганні Башті, а «бронза» – Яні Обнітцевій і туркені Ільгін Сарбаєв …

Прекрасний з організації та проведення «The Golden Gate» – 2013 і етап юніорського Кубка світу з фехтування в спортивному плані залишили після себе чимало запитань, відповіді на які ми будемо чекати від фахівців і тренерів з великим нетерпінням. Невже гіршає українська фехтувальна нива на молоді таланти? Або причини нинішньої невдачі криються в чомусь іншому?

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України,
Олександр Хілюков,
заст. головного редактора сайту АСЖУ

Фото: Таким побачив « Золоті ворота» – 2013 наш спеціальний фотокореспондент Андрій Клименко.

Популярні новини