ГоловнаНовиниКаратисти не змогли домовитися за круглим столом

Каратисти не змогли домовитися за круглим столом

У вівторок, 10 січня, в приміщенні прес-центру київського Палацу спорту відбувся круглий стіл за участю працівників Державної служби молоді та спорту України, Національного олімпійського комітету, Спортивного Комітету з неолімпійських видів спорту, представників Української Ліги карате, Української федерації карате і спортивних журналістів.

Організатором круглого столу виступила Асоціація спортивних журналістів України.

Тренери і функціонери українського карате (за версією Міжнародної федерації карате – WKF), а також представники інших напрямів обговорили перспективи виступів українських спортсменів в 2012 році.

Однак головним питанням на порядку денному була конфліктна ситуація, яка виникла навколо діяльності двох структур: Української Ліги карате та Української федерації карате.

Президенти цих структур, Олександр Негатуров і Сергій Левчук, відповідно, виступили зі своїми позиціями, і в ході обговорення учасники круглого столу спробували знайти компромісні рішення .

Суть проблеми в тому, що існує дві структури, обидві хочуть виступати в міжнародних змаганнях, однак представляти Україну в WKF може тільки одна. Українська Ліга карате з 2001 року має офіційний статус і є єдиним повноважним представником WKF в країні. УЛК більшою мірою готує на змагання юнаків та кадетів, менше – категорію дорослих спортсменів.

У 2009 році утворилася Українська федерація карате, яка має потужне фінансування і конкурентоспроможних спортсменів, в основному – серед дорослих. Обидві структури проводять свої внутрішні чемпіонати в Україні, виступають на рівні клубів у різних змаганнях. Проте право формувати збірну України для виступів у міжнародних змаганнях є тільки у УЛК. УФК, в свою чергу, вимагає такого права і собі, так як їх спортсмени є досить сильними і мають можливість добре підготуватися до майбутніх турнірів.

Варто відзначити, що державного фінансування ні в однієї, ні в іншої структури немає. Через переформування міністерств і створення Державної служби молоді та спорту України після реєстрації за новими нормами карате як виду спорту в Україні необхідно очікувати створення комісії, яка і займеться не тільки організаційними та методичними питаннями, а й фінансуванням.

В ході обговорень, функціонери дійшли висновку, що в сформованій ситуації необхідно, не зволікаючи часу, знайти єдино правильне рішення. Останніх було запропоновано чимало: ліквідація однієї зі структур, проходження відбору і зборів в одній з організацій і тому подібні. Однак, жодна з сторін з таким ходом речей не погодилася.

Асоціація спортивних журналістів України запропонувала створити Всеукраїнську асоціацію карате (ВАК) – третю сторону, яка і стане об’єднавчим фактором і розв’яже цю конфліктну ситуацію.

Джерело: СПОРТ bigmir) net

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини